Öppna affärsmodeller – Sidoinkomster blir huvudinkomster

Openbusiness.cc är en community som handlar om att sprida och diskutera öppna affärsmodeller(open business modells). Öppna affärsmodeller går ut på att man ger bort information gratis. Pengarna, som finns att tjäna genom dessa modeller, får du tag i genom att erbjuda extra tjänster till tjänsten eller produkten som du ger bort gratis. Internet kryllar idag utav företag som använder sig öppna affärsmodeller.

Digg.com tillhandahåller en tjänst åt folk, de förmedlar nyheter. Digg.com är en plattform som låter användarna publicera nyheter, sen får andra användare rösta på nyheten. Blir nyheten populär hamnar den på framsidan av digg.com. Genom Digg.com kan användare filtrera Internet genom intressanta nyheter. Logiken lyder: det som är intressant för mig är antagligen också intressant eller roligt för andra. Jag skulle vilja säg att Digg har en ganska basic variant av en öppen affärsmodell, de säljer reklam på sin hemsida.

Ett annat, kanske mindre känt, företag som ger bort sin produkt gratis är Canonical, de är grundarna av linux distributionen Ubuntu. Canonical föredrar själv att kalla sig för commerical sponsor av Ubuntucommintyn. Ubuntu är idag världens mest använda linux distribution. Varför Ubuntu har blivit så populärt är p g a sin enkelhet, det är ett otroligt enkelt system att använda för nybörjare. Att bygga ett operativsystem, som är användarvälnligt för linuxnybörjare är ett oerhört komplicerat projekt, Canonical ger bort sitt arbete fritt. De tar inte betalt för systemet, däremot säljer det vid sidan om första klassisk support till systemet som är främst riktat mot företag.

Vid en första anblick låter det ganska svårt att tjäna pengar genom att ge bort sitt arbete gratis. Företag ska inte syssla med välgörenhet, där de finansieras och gör vinst genom donationer. Idag översköljs vi konsumenter av diverse erbjudande om produkter och tjänster, det ena erbjudandet är bättre än det andra. Konkurrensen om oss är stenhård. I detta ofantliga brus är det ända sättet att nå ut till oss har blivit drastiskt och marknadsaktörerna börjar ge bort sin huvud- produkt/tjänst gratis för att kunna locka köpare. Sidoinkomsten tar sig in från periferin och blir huvudinkomst, den f.d huvudinkomsten blir sidoinkomst istället.

Ett intressant begrepp, inom öppna affärsmodeller, är crowd sourcing, man lägger ut mycket av det hårda arbetet i skapandet av företagets produkt på användarna. För att fortsätta med att exemplifiera från Digg.com, det är användarna av sidan som fyller den med material. Den stora skillnaden mellan en vanlig nyhetssida och Digg.com är att på den vanliga tidningen finns det en anställd redaktion som fyller sidan med material. På Digg.com har man crowd sourcat det redaktionella arbetet.

Annonser

0 Responses to “Öppna affärsmodeller – Sidoinkomster blir huvudinkomster”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
Annonser

%d bloggare gillar detta: